A Vector története
...
A rendszerváltás pillanatában azonnal vállalkozást alakítottunk feleségemmel, amelynek a VECTOR nevet adtuk. Mindketten programozó matematikusként végeztünk az ELTE-n, és azt a célt tűztük magunk elé, hogy a szoftverfejlesztői szakmában iránytűként mutassuk az utat. Ennek megfelelően választottuk ki cégnevünket is, amely a matematikai vektor szóból ered.

A céget lényegében egy DIRI nevű, szabadidőnkben kifejlesztett szoftverre hoztuk létre, amely a nagyvállalatok vezetői és titkárságai részére készült vezetői információs rendszer volt. Akkor még nem létezett Windows, MS Word, Excel, Outlook, de az igény ezekre már igen! Ezt a piaci rést észleltük, s egy olyan eszközt fejlesztettünk ki, ami az adott korban nagyon korszerűnek számított, s relatív olcsósága révén széles körben lehetett értékesíteni. A DIRI hihetetlenül sikeres lett, a szakma is, potenciális ügyfélkörünk is megismerte általa a VECTOR nevét. A szakmai sajtóban sokat foglalkoztak vele (Computerworld, Alaplap, stb.), sőt a korabeli szoftverforgalmazó nagyágyúk - mint a Cédrus és a Novotrade – is felvették a kínálatukba, s forgalmazták.

Nagyon gyorsan, napokkal a megalakulásunk után már növelnünk kellett a létszámunkat. Az első sikeres és jelentős méretű projektünk a KIPSZER, egy majd tízezer fős óriás cég vállalatirányítási rendszerének elkészítése volt. A feladatot sikeresen elvégeztük, az ügyfél igazán elégedett volt, s innentől már egyre komolyabb cégekkel sikerült kapcsolatba kerülnünk.

Vectory Vállalatirányítási Rendszer

A 90-es évek első harmadának végére már nem a DIRI volt a fő termékünk, hanem az ügyviteli megoldásokat (számlázás, készletkezelés, pénzügy, könyvelés, stb.) nyújtó Vectory. Legnagyobb ügyfelünk ekkoriban a Bács-Kiskun megyei Vízmű Vállalat volt, akinek a vízdíjszámlázási rendszerével havonta 60 ezer számla készült a Vectory rendszerrel.

A 90-es évek közepére a magyarországi szoftveres cégek élmezőnyébe küzdöttük magunkat. Ekkoriban fordult a Microsoft figyelme a vállalati szerverek világa felé, s készült ennek a piacnak a meghódítására. Ehhez kifejlesztette a Windows NT technológiát, s gőzerővel fejlesztette az ezen alapuló Back Office termékét. A Back Office és az NT bevezetésének támogatására szoftverfejlesztő cégeket kerestek világszerte, akik a termék piacra vitele előtt már ezen az új technológián fejlesztenek. Szaksajtóból értesültünk erről a lehetőségről, s jelentkeztünk a Microsoft Magyarországnál, jelezve, hogy szívesen beszállnánk ebbe a folyamatba. Sikerült is bekerülni illetve közel kerülni a világ elit fejlesztői körébe, s a Vectory for Windows nevű termékünket a Microsoft anyagi és szakmai támogatásával hoztuk létre. Az egyik első olyan magyar cég voltunk, aki komplett vállalatirányítási rendszert fejlesztett Back Office alapokon, s használni tudta az akkor forradalmian újnak számító 64 bites Alpha Server technológiát. Az első Windows-os rendszereinket 1995-ben értékesítettük, s 1996. január 1-e óta is folyamatosan üzemelnek rendszeres verziófrissítés mellett.

Hitvallás

Napjainkra a Vector egy szoftveres középvállalkozássá nőtte ki magát, és úgy számoljuk, hogy eddig több mint 500 cég számára értékesítettük vállalatirányítási rendszerünket. Ezek nagy része magyarországi tevékenységet folytat, de vannak ügyfeleink Szlovákiában, Romániában és Ukrajnában is. Ügyfeleink között szinte mindenfajta tevékenységet végző cég előfordul. A felhasználók zöme kereskedelemmel foglalkozik, de gyártók, szolgáltatók, szervizek, projekt alapon működő vállalatok, mezőgazdasági cégek, nyomdák is szerepelnek a referencia listánkon. Ügyfeleink között ugyanúgy találhatók néhány felhasználós kis cégek, startup-ok, mint hazai középvállalatok, több száz fős nagyvállalatok, és olyan óriáscég is, ahol a felhasználói létszám eléri az 500-at, az árbevétel pedig az évi 40 milliárd forintot. Aki ma Magyarországon világítástechnikai terméket, építőanyagot vásárol, az nagy eséllyel Vectory-val készített számlát kap az áru mellé. Egyre több nyomda vált a mi szoftverünkre, s a projekt cégek is egyre nagyobb számban választanak minket.

Hogyan értük el mindezt? Kitartó munkával. Amit persze nem munkának éltünk meg, mert nekünk ez a hobbink is egyben. A hivatásunk a szoftverfejlesztés, s azon belül is a vállalatirányítási rendszerek fejlesztése. S ez igaz a Vector egész csapatára. Kollégáink odaadása, lojalitása, szakmai kvalitásai nélkül a Vector messze nem lenne az, ami. A Vector összes valaha volt és jelenlegi dolgozójának köszönhető, hogy egy sikeres, komoly múlttal és biztató jövővel rendelkező cégről beszélhetünk.

Mindent megteszünk kollégáinkkal azért, hogy cégünk szellemisége, eredményessége, ügyfél orientáltsága, probléma megoldási képessége töretlen maradjon a jövőben is, ugyanúgy, ahogyan az elmúlt 30 évben kialakítottuk, megőriztük!